nedelja, 16. avgust 2020

SEDMO VODILO: Ljubezen v blaženosti! (I.del)

 

Če bi simbolno povezali sedem vodil s sedmimi stanji zavesti (sedmimi stopnjami); sedmimi čakrami; sedmimi energijskimi središči, bi spoznali, da je krona ljubezni blaženost, ki nam ponudi občutenje neomajne sreče in miru. Presega vsa običajna stanja doživljanja ljubezni in se enači s tem, kar ljudje radi imenujemo božanskost. V tem občutenju smo božanski in te občutke iz sebe tudi »sijemo«. V »prebujenem« stanju zavesti smo sposobni spoznavati »višje« ali čiste resnice (čista zavest ali samadhi). Njene subtilne energije nas povzdignejo v notranje ravnovesje, umirjenost in vsesplošno sprejetost. Slavljeni smo zaradi sreče, ki jo blaženost daje.

Ko se z ljubeznijo dotaknemo izvora blaženosti, se spremeni zaznava dojemanja stvarnosti. To pomeni, da smo se izmotali iz objema številnih iluzij, ki na videz oblikujejo svet, če ga dojemamo samo z omejenimi petimi čuti. Območje zaznavanja se razširi na nadčutno zavedanje in privzame obliko zedinjenosti.

»Živoljubiti« v polnem pomenu besede pomeni živo bitje ljubezni. Zbrana ljubezen iz vseh vidikov življenja teče usmerjeno naprej, kot neustavljiva reka - reka ljubezni. Tako postanemo živahni, živimo v živem telesu in v imenu ljubezni živo ljubimo.

Kako v tem zadnjem koraku izslediti ljubezen v blaženosti ob predpostavki, da smo že celoviti (ljubezen živimo)?

"Kdor ljubi, ni glasen. Doni le prazen sod." (William Shakespeare)

Doživljanje ljubezni v blaženosti je nekaj neskončno intimnega in v popolnosti dovršenega, tako da tisti, ki so jo izkusili, to težko opišejo nekomu, ki o tem še nikoli ni razmišljal. To je zame dovolj velik razlog, da si ne domišljam, da bo to uspelo meni. Lahko pa poskusim, tako za okus in morebiti še nekomu ponudim nov pogled, kako se tej »vzvišeni« ljubezni približati.

Veliko je že zapisanega, kako sem luščila ljubezen vsega tega, kar NI, da bi prišla do tega, kar JE. Posledično sem zagrizla v zares trd oreh, a vredno je bilo vsega časa in vsakega truda.

Preden vas vodim do tega spoznanja, bom na kratko predstavila konkretne korake približevanja ljubezni. Saj veste, da do vsega resnično dobrega pridemo v življenju skozi različne vrste izkušenj, ki zahtevajo svoj čas in strpne korake, ki si preprosto morajo slediti eden za drugim. Če vmes nekatere izpustimo, ker se nam mudi ali celo prehitevamo, bomo na koncu prikrajšani za veliko obilje zadovoljstva, ki ga vse vrste bližnjic preprosto ne morejo dati. S takšnim počasnim in enakomernim tempom si damo tudi več možnosti, da namen celostno uresničimo.

V nadaljevanju bom opisala najbolj značilne posebnosti, ki bi lahko osvetlile pot še kateremu iskalcu višjih resnic. To ne pomeni, da bodo večini všeč. Kot sem naznačila, ne domišljam si horde sledilcev niti veliko teh, ki so pripravljeni tako srčno in tako globoko bresti v globine ljubezni, kot sem bila to pripravljena sama.

V nekem smislu so bila odpovedovanja številna, na videz izpodbitna ali neumna. Po drugi strani pa mi je bilo marsikaj dano, čeprav morda z očmi drugega ne prav veliko. Toda znotraj mene ni več prostora za kompenzacije v teh »vodah«, saj so prejeta darila postala zame neprecenljiva vrednost.

Po neobičajno zaviti poti mi je bilo dano nekaj skoraj nedosegljivega. In sicer samospoznanje ob »druženju« z duhovno razvitim bitjem, mentalno zdravim, inteligentnim in z nadpovprečnimi umskimi sposobnostmi. Takšnim, ki se zaveda lastne integritete, ki jo sam zmore nadgraditi v stanja višje zavesti in ob tem z vodenjem v drugem spodbuditi ekstazo božanskosti.

Temu je lahko priča samo bog, kajti to je edini način potovanja k njemu in tudi dokaz, da smo res živeli. Živeli polno in duha vredno življenje in ne življenje v zakrčenem stanju, kjer se še »smrt« zgodi v zategnjenem krču. (Po vsem tem menim, da je možen prehod, kjer se izdih smrtnega »krča« združi v preboju z ekstazo blaženosti.)

Ali je to možno? Možno! Zakaj ne? Saj, ko ljubezni NE »iščemo«, ko ni napora in z njim povezanega pričakovanja takrat se zgodi. Ko je nisem pričakovala, me je ljubezen v blaženosti obiskala - prav to pa je edini način, da jo najdemo.

Paradoksalno vem! Kajti pravijo, kdor išče, ta najde. Da! A, ko smo v utrujajočem iskanju in v nemirnem pričakovanju se ne zgodi nič. Zgodi se, ko ne pričakujemo in zgodi se popolnoma drugače, kot bi si sploh lahko zamislili. V bistvu se nepredstavljivo predstavi v svoji edinstveni predstavi, ki nima ponovitve. Vsaka naslednja predstava je različica predhodne, kar pomeni, da se bo tako nam kot kateremukoli drugemu predstavila spet na neponovljiv način.

Zgodilo se je, ko sem opustila vse misli, vsa prepričanja in se predala s popolnim zaupanjem. Zaupala in predala sem se v veri, da je zame poskrbljeno, da sem varna in brezpogojno ljubljena. Očitno je bilo hrepenenje vame že tako globoko vcepljeno, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo. Zdaj vem! A ko si v procesu, ne vidiš prav veliko - le tisti delček, kjer hodiš, ostalo je še nevidno … zamegljeno. Na koncu pa, kot pravijo tudi slepa kura zrno najde!

- se nadaljuje -


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar