četrtek, 10. december 2020

2) MOJSTRSTVO LJUBEZNI

 

MOJSTER LJUBEZNI je ta, 

ki se spozna na osnovna življenjska pravila in jih živi. 

TO POMENI:

·       Nikoli nikomur ne stori ničesar takega, kar ne želiš, da drugi stori tebi.

·       To pravilo je še kako pomembno ob zavedanju pregovora: »Vse se vrača, vse se plača!«

·       Pravila si sicer vsak zastavlja sam, a dobro se je zavedati, da so to RES pravila, ki so v skladu z nami in ne s pravili, ki jih postavljajo drugi.

·       Kaj imam v mislih ob besedi pravila ali še bolje ob besedi "pravica":

 

1.    Pravica, da živimo zadovoljno, srčno in izpolnjeno;

2.    Pravica, da se cenimo in spoštujemo;

3.    Pravica, da smo ljubljeni in sprejeti;

4.    Pravica, da smo svobodni in ustvarjalni;

5.    Pravica, da smo »sam svoj gospod ali gospa« …



 

·      Pravila naj služijo le nam – drugi imajo svoja načela ali pravila, po katerih želijo živeti. Spoštujmo drugače misleče in se ne vpletajmo v njihove »resnice«.

·       Vsi smo enakovredni – to pravilo na nivoju razuma še vsak dojame. NI pa več pravilo, da ga živi. Na primer: zastavite si vprašanje ali se vaši občutki in obnašanje spremeni, če je pred vami oseba, kot je klošar na klopi v parku ali direktor mogočnega in uspešnega podjetja? Sta v naših očeh enakovredni osebnosti?

·       Koliko smo pozorni do sebe, ko je na vidiku bolezen, ločitev (katere koli vrste)? Zmoremo ozavestiti občutke, kot so strah, jeza, zapuščenost … in se z njimi soočiti. Nič hudega, če potrebujemo pomoč. Za pomoč prosimo in pomoč pride – v različnih oblikah. Samo prosimo in dano nam bo – v resnici nismo nikoli tako osamljeni, kot nam to dopoveduje um/razum. Vedno se najde nekdo, ki je odprtega srca in sočutnega duha ter zmore razumeti našo stisko. Bodimo pozorni na pomoč, ki se lahko »prisveti« na zelo različne načine in ni nujno, da v povsem običajni obliki. Ob tem ne mislim samo pomoči, ki jo lahko prejmemo od drugih ljudi. Pomoč nam nudijo tudi živali, narava, nepričakovano srečanje z … Zato je dobro ostati v stanju pozornosti do sebe in vsega, kar se dogaja okoli nas.

·       Eno izmed koristnih pravil sta tudi ponižnost in skromnost do veličine življenja. Življenje je nekaj svetega – nam dano, da ga užijemo v polnosti in ob različnih ljudeh.

·       Sprejemanje vsega, kar se nam dogaja, je modrost nad modrostmi. Spremembe so v bistvu tudi edina stalnica našega življenja. Ni nujno, da se jih bojimo. Prinesejo nove izkušnje in le skozi izkušnje se kalimo.

·       Tudi, če ta hip ne vidimo, zakaj je nekaj, kar se nam dogaja lahko dobro, čez čas VEDNO ugotovimo, da je bilo za nekaj dobro.

·       Skratka … na koncu pridemo do ugotovitve, da pravil ni. Zlato pravilo je, da pravil ni. Obstaja le modrost v sprejemanju tega, kar se nam dogaja.









 

2 komentarja:

  1. Vse se vrača, vse....
    Komu ?
    Nikoli ne vračamo pa naj bo še tako strašno. Dajmo raje še več dobrote, dajmo še več Ljubezni tistim, ki naj spoznajo, da je vse lepo v nas in to lepo lahko delimo mi vsi, kar pa je najbolj važno: brezpogojno, brez ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Napačno interpretirano: ta pregovor ne govori o tem, da mi vračamo drugim dobro ali slabo ali karkoli. Nam samim se (tako ali drugače) slej kot prej povrne vse slabo ali dobro. Zelo podoben pregovor je: Kar seješ, to žanješ!

    OdgovoriIzbriši