sobota, 12. december 2020

3) MOJSTRSTVO LJUBEZNI

 



3)         MOJSTER LJUBEZNI je ta,

ki spozna občutek sreče in svobode;

 


·       Biti srečen BREZ RAZLOGA je prava sreča. Kot je ljubiti brez razloga, prava ljubezen. Nihče nam sreče v resnici ne more pokloniti, vsaj ne za dlje časa. V resnici lahko osrečimo le mi samega sebe – pričakovati, da nas bo drugi osrečil, je neumnost brez primere. »Vsak je svoje sreče kovač«. (Oživljanje starih pregovorov je smiselno ozaveščeno vtkati v sedanjost, ker nosijo vsakršne modrosti).

·       Svoboda??? To ni nekaj tako enostavnega, kot se morda sliši, kajti tudi če smo na prostosti (torej nismo zaporniki), ne pomeni, da smo prosti. V resnici si lasten zapor ustvarjamo sami s premnogimi PREPRIČANJI. Eno izmed zelo pogostih prepričanj je, da brez nekoga ne moremo živeti – vsaj ne srečno in zadovoljno. DA, res je – nekdo lahko našemu življenju vdihne smisel in nas osrečuje, vendar je višji namen vsakega posameznika, da osmisli svoje življenje sam in ga tudi živi v polnosti s svojimi potenciali – danimi samo njemu. Če smo z nekom zaključili odnos ali nas je nekdo zapustil, zberimo v sebi moč in se ZAHVALIMO za vse, kar smo prejeli. In to poskušajmo deliti naprej. Okoli nas je vse polno ljudi, ki prav tako lahko osmislijo in nadgradijo naše življenje.

·       Nasploh so vsa prepričanja glavna ovira, da izgubimo vsakršno orientacijo za iskanje lastne svobode. Verska prepričanja, družbene norme, ustaljen način življenja, pričakovanja drugih, tradicija in še bi lahko naštevala. A to je delo vsakega posameznika, da izkorenini vse vzorce in načine delovanja, ki ne koristijo nikomur in ničemur več – ker so sami sebi namen.

·       Svobodo si v resnici lahko pokloni vsak sam – v koliki meri pa se bo to zgodilo, je odvisno od tega, koliko dela/ozaveščanja v tej smeri si posameznik sploh dovoli.

·       Ljudje smo edini, ki imamo ZAVEST – a se tega ne zavedamo. Sledimo vsem drugim, samo ne sebi. V kri nam je vtisnjen čredni nagon in v glavnem počnemo, kar počnejo drugi.

·       Malokdo se ustavi in se želi osvoboditi vseh uničujočih odnosov, odvisnosti in avtomatizma. V tej smeri je treba pošteno zavihati rokave in se obrniti vase ter najti način in pot, da se zgodi osvoboditev. Ni treba naučenega vzeti kot »zdravo za gotovo«. Proces je v tem primeru ravno obraten. Marsičesa se je treba odučiti.

·       Verjemi vase – splača se potruditi!

 


Ni komentarjev:

Objavite komentar