petek, 26. januar 2018

10. TANTRA - Kako prepoznati v sebi TANTRIKA-/CO?


Hja, že kar nekaj časa nisem napisala nič na to temo. Zadnje čase pa me nove izkušnje in spoznanja kar sama nagovarjajo, da spet spregovorim nekaj zamisli o tantri.

Včasih nas zasuje množica sporočil, kako prepoznati v sebi ali smo to ali ono in ali smo že zreli, da postanemo ta in ta ali pa kako vemo, ali smo na tej ali oni poti. In potem iščemo prepoznavne znake ali spadamo v določeno vrsto ali kategorijo ljudi s takšnimi in podobnimi značilnostmi.

Za razliko od podobnih navedb bom sama ubrala drugačno pot. Z vprašanji vas bom napeljala v razmislek ali ste sploh človek, ki bi v tantri lahko resnično uživali. Kajti tantra konec koncev ni nič drugega kot neznansko uživanje življenja, predajanje sreči in zadovoljstvu ter velika mera zaupanja v ljubezen in sočutje, ki jo občutite ob stiku z ljudmi, živalmi in pravzaprav s celotnim stvarstvom.

Če ste "uživač" po srcu in duši, predani sami sebi in iskalec duhovne svobode, ste morda že kdaj pomislili, da ljubezen, ljubljenje, spolnost in v povezavi s tem duhovna zrelost, mora nositi v sebi nekaj več in globljega od vsakdanje stvarnosti, ki jo doživljajo vsi, ki so se že zdavnaj vdali ...

Vdali običajnemu življenju, miselnosti in praznosti vsakdana ..., ko ne preostane kaj veliko drugega, kot čakanje na večji zaslužek, višji status, boljši avto, dražje počitnice, večji luksuz ... 

Saj ne, da tantriki zanemarjajo udobje, razkošje in ostale posvetne materialne danosti, a v prvi vrsti bo tantrik tisti, ki bo želel vedeti, spoznati in užiti več "ljubezni". 

Nimam namena navajati številne modrosti (sutre) iz ved in drugih starih spisov (vsaj ne danes). Raziskovanje tega znanja vas bo tako samo pritegnilo - če boste začutili takšen vzgib.

O kakšni "ljubezni" je torej govora? Zagotovo ne o tisti, ki jo gledate v solzavih nadaljevankah, hollywoodskih filmih ali raznih odtenkih "sivine" ... Tantra se dogaja v vseh možnih barvitostih življenja in je prepredena s svodi mavrice - dvojne, trojne ... kolikor jih vaši prebujajoči čuti le zmorejo zaznati ... 

Tantriku je življenje ples, poezija, radost ustvarjanja - tkanja brezčasnosti in brezprostornosti. Tantrično ljubljenje je prepredeno z milino, čutnostjo nepredstavljive vrste in dimenzijami, ki ustvarjajo nova vesolja onkraj že obstoječih ...

Niso to prazne marnje in ni tantra to, kar večina - kar tako - na prvi pogled "ocenjuje". Dolgo časa sem tudi sama raziskovala, zakaj se besede "tantra" drži negativna konotacija? Preprosto zaradi omejenega človekovega uma, ujetega v znane dogme, prepričanja in sprejeto moraliziranje. V ozadju se seveda skrivajo čudaštva, ki so jih z leti v nas zakoreninila razna verovanja, religije in s tem zabetonirani vzorci naše vzgoje.

Tantriki niso moralisti, čeprav daleč od tega, da bi bili nemoralni. Morda je prava beseda, da so amoralni. Vsekakor ne priznavajo nobenega nasilja in zanje je vse sveto - svetlo - svetost - svetloba. "Ljubezen" kot najvišja duhovna vrednota ne priznava nobenega omejevanja svobode.

Za nekoga je svoboda, če ni zaprt (v zaporu), a tantrikom pomeni svoboda vse - svoboda telesa in duha. To je glavna smernica - vodnica. 

Marsikje boste prebrali, da je spolnost le majhen del vede o tantri. Temu ne gre oporekati in niti približno podcenjevati. Ta skrita in skrivnostna znanja vsekakor niso za vsakega - običajnega -človeka, ki išče "poceni" in "hitro" zadovoljitev svojih spolnih nagonov. Takšnega človeka tantrikov pogled ne bo niti zaznal. So znamenja - ne tako očitna - po katerih se tantriki prepoznavajo (o tem morda več kdaj drugič).

Po drugi strani pa je - z roko na srcu - današnjemu "nesvobodnemu" človeku potrebno prav to - da se reši okov starih vzorcev dojemanja in doživljanja spolnosti. Spolna zavrtost, impotentnost, frigidnost, sramovanje svojega telesa in s tem vse vrste odtujenosti (najprej od samega sebe, potem družine, sodelavcev ...) nosijo v sebi znake, kako "bolna" je današnja družba.

Zato ne bo odveč, če vsaj nakažem v katero smer poglejte in razmislite, ali se v vas skriva seme iz katerega bo nekoč vzklil človek s polnim razumevanjem, da lahko tantra človeku obogati življenje. In ne samo obogati, tudi pozdravi številne bolezni, pomlajuje in telo dobesedno vitalizira.

Pa poglejmo, ali vas pritegujejo naslednje trditve, ki bodo same po sebi razkrivale, ali ste v življenju pripravljeni preseči ustaljena prepričanja in dogme in zato tudi kaj narediti - vnesti v svoje življenje številne spremembe.

Ali v vas tlijo zamere do bivših partnerjev, nerazrešeni ljubezenski odnosi, ki povzročajo trpljenje otrok v preteklih ali sedanjih razmerjih?

Ali imate občutek, da je vaše ljubezensko življenje utirjeno in vam partner pripada, ker se vam je zaobljubil?

Ali ste kdaj ljubosumni in okuženi z jezo, če vam partner ni na razpolago, ko vi tako želite?

Ali ste razočarani, ker ne prejemate ljubezni, kot ste prepričani, da si jo zaslužite?

...

Če ste samo na eno teh vprašanj odgovorili pritrdilno, razmislite, kje ste se v odnosih izgubili? Nič od navedenega ne nosi v sebi niti duha niti sluha o ljubezni v kateri uživajo tantriki.

Vas je kdaj navdajala misel, da mora v ljubezni obstajati nekaj več in nekaj popolnoma drugačnega, kot ste to doživljali v svoji družini ali širše (sorodstvo, prijatelji, znanci ...)?

Nosite v sebi nedefinirano hrepenenje, ki mu ne poznate vzroka, a je ves čas prisotno z iskanjem drugačne - prave, iskrene in absolutne resnice o ljubezni?

Ste med doživljanjem ljubezni občutili partnerja kot danega "od Boga", ki mu želite predati "celega" samega sebe in ga nositi v srcu kot "malo vode na dlani"?

Če ste ali imate željo doživeti "ljubezen" na drugačen - pristen, predan in razsvetljen način - se vam bo takšna ljubezen začela približevati. Kajti tista ljubezen, ki jo v resnici iščete - jo boste "morali" najprej najti v sebi.

Šele, ko boste sami polni ljubezni - šele takrat boste imeli kaj deliti. In tantrična ljubezen je - poenostavljeno povedano - eno samo deljenje ljubezni - dajanje, predajanje s popolnim zaupanjem in oboževanjem vaše ljubljene ali ljubljenega ali več njih.

Kako in kje sploh začeti? Vsak bo v sebi našel nov začetek - če si bo le dovolj želel sprememb. Osebnostne spremembe ali spremembe doživljanja samega sebe so po vseh navedkih sedaj že očitne - očitno prepotrebne.

Z umirjanjem v sebi - druge poti, kot napotitev v meditacijo NI - se bo začel umirjati um. Ta je kriv za vrsto anomalij, ki jih počnemo sebi in drugim kot v začaranem krogu. Ne rešimo se svojih prepričanj, ki pa niso nič drugega kot zanke (karmične), ki nas držijo zasidrane na mestu.

Ko se odločimo za pot v meditacijo, se začne klopčič odvijati kar sam. V notranji tišini sledijo neverjetna - nova in osvobajajoča - spoznanja, ki dajo slutnjo poslanstvu našega rojstva.

Pojdite v naravo, uživajte v tišini, narišite si svojo mavrico, razčešite svoje bujno rastje in poženite zdrave korenine. Ko vas bo zajel val otroškosti in primarnega - naravnega - veselja do življenja, boste zaznali, da ima "vaše seme" možnost, da vzklije v zdrav duh v zdravem telesu.

Poskusite se osrečiti najprej sami - šele potem boste v stanju, da osrečite koga drugega. V očeh vam bo pisalo, kaj si želite in na tej poti vas bo ujela ujma radosti po deljenju ljubezni iz čiste in gole ljubezni.

Takrat se lahko zgodi, da se bo v vas prebudil/-a speči tantrik ali tantrica in življenje bo dobilo okus ljubljenosti višjih razsežnosti. 


Pisarka Simona in Simon





Ni komentarjev:

Objavite komentar