torek, 28. julij 2020

KLJUČNI KLJUČI DO SRCA (II. in ob enem zadnji del)




Samo srce in edino srce sme biti v tem vzvišenem stanju ključni dejavnik, ki z univerzalnimi sedmerimi ključi ali odpira, ali pa zapira poti do resnične ljubezni.
Se spoznamo na naslednje ključne dejavnike in s tem ključe, ki lahko resnično odpirajo srca številnih ljudi in v prvi vrsti nas samih?
(Vrstni red »ključev« sploh ni pomemben - pomembno je le, ali bo kateri zaškrtal v vašem srcu.)
1.        »Danes delujem iz srca.« Če bomo zjutraj vstali s to mislijo, smo na konju. Ni treba posebej razmišljati, kaj nam bo to prineslo. Zadostuje, da to »mantro« vključimo v vsakdanjik in prav počasi se nam bo posvetilo, kakšno moč ima namen. Namen zori iz dneva v dan ob zavedanju, da čemur posvečamo pozornost, to raste.
2.        Nikoli ne izpustimo priložnosti, ko lahko izkažemo ljubezen. Ljubezni ni treba razumeti, treba jo je le pokazati. Ob tem si zamislimo, da vsakič, ko izkažemo ljubezen, srce zraste. Lepega dne se bo našel nekdo, ki bo rekel, da imamo zares veliko srce.
3.        Svojo vrednost spozna tisti, ki zna ceniti vsak svoj korak. Zato ne dopustimo, da nas mnenja drugih v srcu opustošijo. Naš največji dar je lastna volja, da se odločamo sami. Zato odvrzimo strah, predsodke in občutke krivde ter se soočimo s ponosom iz srca. Tisti, ki nas imajo radi, nas bodo podprli in si prizadevali za našo srčno moč.
4.        Človek, ki daruje, se mu darovanje vedno obrestuje. Z darovanjem dopuščamo, da nas ljudje vzljubijo, zato podajajmo roko z odprtim srcem. Ob enem pa se učimo o ljubezni s tem, kar od drugih prejmemo.
5.        Dan začnimo vedno znova, kot bi bil »zadnji«. To bo v nas osmislilo, da je delovanje iz srca nekaj tako nujno potrebnega, kot je jesti, piti in spati. Saj vendar nočemo »oditi za vedno«, ne da drugim pokažemo, da imamo srce (na pravem mestu).
6.        Postanimo gospodarji svojega jezika, da ne zapademo v suženjstvo svojih besed. Moder človek živi zavedanje, da je najstrašnejše orožje beseda, katerih srčne rane se zlepa ne zacelijo.
7.        Čarobni ključ za odpiranje srca pa je ta, ki odpira vrata spremembam, četudi so ovite v tančice skrivnosti in vzbujajo negotovosti. Ob čarobnosti, ki sledijo, bodo kasneje razkrite »skrivnosti« postale ljube tistim, ki bodo spremembam dopustili prosto pot. Tisti pa, ki se sprememb preveč bojijo, jih bo življenje oropalo občutkov čarobnosti srca.  
Kot zadnji in že v predhodnem poglavju omenjen univerzalni ključ, ki zdravi v prvi vrsti naše odnose, je odpuščanje. Odpuščanje je v osnovi povezano s pričakovanji. Opuščanje hotenja drugih kot tudi lastnih pričakovanj se zrcali v sprejemanju. Na koncu je sledenje svojemu srcu (odprtemu in zdravemu) edino vodilo, ki nas bo trajno osrečilo.
V resnici lahko v polnosti osrečimo le sebe. To se zgodi, ko umaknemo vse zahteve (tako svoje, kot zahteve drugih), kakšni bi mi morali biti. Ne! Mi smo lahko točno takšni, kot občutimo, da je za nas ključno. Zatorej: sprejmimo se. Če nas bodo drugi sprejeli takšne, kot smo, ni več v naši domeni/moči.


Ni komentarjev:

Objavite komentar