nedelja, 31. marec 2019

ISKRENOST


ODLOMEK IZ 3. KNJIGE: Ime ji je Ljubezen (nov. 2018)


Izrekla sem, da ljubezen ni »kriva« tegob, kriv je naš jaz. Kaj bi to lahko pomenilo, je vprašanje, ki ga bom na svoj način osvetlila in razgrnila med pojmi iskrenost, ljubezen do dveh ali več ljudi hkrati in ljubosumje.
Naš jaz, ali kot mu pravimo tudi ego, je v našem umu pojem, ki nas povezuje z vsem, kar počnemo. In v njegovem imenu počnemo marsikaj - tako sebi in posledično še komu - tudi največje grdobije. Med drugim je krivec, da z osebami, ki nam največ pomenijo, nismo iskreni. Dobro vprašanje samemu sebi je: »Ali smo sploh kdaj popolnoma iskreni s človekom, s katerim delimo »posteljo«?
Že slutim ogorčenje, a zaman. Razložila bom, da so takšni ljudje tako redki, kot je sonce med dežjem. A upanje, da se to spremeni, vedno obstaja, tako kot tudi za dežjem enkrat le posije sonce.
Iskrenost v vseh pogledih! Do vsake »skrivne« misli tudi te, za katere menimo, da našemu partnerju/-ki ne bodo ugajale.
Se zmoremo s partnerjem pogovarjati o svojih občutkih iskreno? Tukaj bo večina še prikimala. Se zmoremo s partnerjem pogovoriti tudi, ko se v življenju »prisveti« na primer kakšna druga oseba nasprotnega (ali istega) spola, ki nas je z nečim očarala, nas čustveno vznemirila ali kako drugače pritegnila? Menim, da večina o teh občutkih molči. Se ve! Partnerja ne želimo prizadeti.
Samodejno se zastavlja vprašanje. Ali je bolje o teh občutkih molčati, jih skrivati ali o njih celo razpredati s prijatelji ali znanci? Ali je bolje počakati, da se bodo čustva morda pa le ohladila in se bomo imeli spet pod kontrolo? Ali pa se bo zgodila prevara, ker svojih čustev ne bomo več obvladali?
Ali je bolje, da o svojih »novih« občutkih govorimo z ljubljeno osebo, preden karkoli naredimo v »praksi«? Ali je bolje, da priznamo svojo »prevaro«, ko se je že zgodila? Ali je bolje, da ljubljena oseba izve za varanje iz ust tretje osebe?
Hm! Iskrenost? Kaj ni to nekaj najtežjega? Nihče ne želi nikogar prizadeti, a to delamo vsi - zanemarjamo vrednost iskrenosti.
Morda pa, če bi že na samem začetku omenili, da smo na primer spoznali osebo, ki nas na »neki« način privlači, bi s tem dejanjem naredili našemu partnerskemu odnosu najmanj »škode«.
V prepričanju, da partner ne bo razumel naših občutkov in se bo posledično razplamtelo ljubosumje, je glavni razlog, da nismo iskreni. Sploh ne pomislimo, da bi nas partner lahko razumel in morda celo podprl ali pa ob tem razkril, da je bil ali je v podobni situaciji tudi sam.
Je to človeško? Normalno? Seveda. Kdo pa od nas lahko pričakuje, da nikoli več ne bomo občutili privlačnosti še do koga, ki ni naš partner in zato ker smo že v zavezujočem partnerskem odnosu.
Medsebojne privlačnosti se med našim življenjem dogajajo, vprašanje pa je, kakšno veljavo/moč/pozornost jim bomo namenili in zakaj. Menim, da bi se z iskreno komunikacijo obdržalo veliko več parov, predanih svojemu partnerju, kot pa z vsem ostalim izkrivljanjem resnic o pravih občutkih, ki jih sočasno doživljamo.
Kaj je večja prevara? Pogledati resnici v oči in partnerju zaupati svoje občutke, ko je še čas, da se ljubezen obdrži (morda s tem iskrenim dejanjem celo utrdi)? Ali pa se iti skrivalnice in pozabiti na vrlino iskrenosti?
Izkušnje mi kažejo, da ljudje nismo sposobni voditi iskrenih odnosov in izustiti prave resnice. Ne dopustimo je niti sebi in zaradi strahu pred nerazumevanjem zakopljemo globoko vase. Enako počnemo s prikrivanjem ljubosumja, ki se večkrat razkriva v agresivnem vedenju.
Zato pri varanju ni pravil, pravila si postavlja vsak sam. Posledice pa so katastrofalne. Ranjenost, občutki trpljenja, zapuščenosti, žalosti, nevrednosti in neznosnih bolečin, ki vodijo tudi v nasilje nad otroki, so primeri iz vsakdanje prakse.
Kam to vodi? Ljubezni se čez noč sesuvajo kot domine in to bolj ali manj samo zaradi neiskrenosti, ki je edina hrana in v našem primeru edino zdravilo za ohranitev partnerskega odnosa.
Pa poglejmo, kako se v praksi izogniti tem pogubnim razpletom, ki lahko čez noč porušijo na videz še tako trdna medsebojna razmerja.
....
(Če te zanima nadaljevanje, stopi v stik s knjigo!)


Ni komentarjev:

Objavite komentar