ponedeljek, 10. maj 2021

GLUHI ZA SMEH


Ali menite, da ima smeh v družbi mesto, ki mu pripada? Častno mesto? 

Življenje izkazuje, da niti približno ni tako. Smeh potlačimo iz razno raznih vzgibov, saj družba to pričakuje – vsaj sodobna družba.

Družba si želi resnega človeka. Resnost se zahteva na vsakem koraku. Pokorščina pravilom lepega vedenja preprečuje, da bi se smejali. Smeh je nevaren. Smeh je namreč inteligenten in kot takšen nosi v sebi duh uporništva.

Starši želijo resne otroke. Učitelji, profesorji želijo resne študente. Šefi želijo resne delavce. Poveljniki želijo resne vojake … Resnost se zahteva od vseh. Če se nasmejiš med poukom, predavanjem, učitelj to razume kot žalitev. Starš nekaj razlaga in otrok se začne smejati, ob tem pa velikokrat ostaja nerazumljen.

Čeprav je življenje nadvse zabavno, se skoraj nihče ne smeji. 

Kaj šele krohota. Kaj šele, da bi spuščal salve smeha. Kaj šele, da bi prelival solze zaradi obilice smeha. Kaj šele, da bi ga bolel trebuh zaradi smeha ali da bi se zaradi smeha tolkel po kolenih. Kaj šele, da bi se valjal po tleh od smeha …

TO, kar je najbolj naravno, sproščujoče in zdravilno, človek tlači vase zaradi xy razlogov.

Človeška neumnost brez meja!!! Resnost je na prvem mestu – saj je življenje RESNO!!! 

Napaka!!!

Življenje NI RESNO.

Smrt je resna, življenje NI resno.

                                               Življenje JE ljubezen.

                                               Življenje JE smeh.

Življenje JE pesem, JE ples, JE slavje.

Človek, ali se zavedaš resnosti svojega položaja, ki te je prav zares stisnil v kot, kjer čepiš resno, zamišljeno in zgroženo nad težo življenja? Resnost je oklestila življenje in ga naredila gluhega za smeh. Nesmisel!

Življenje je treba obrniti na smešno plat.

Človek:

Samo ozri se okoli sebe, poglej življenje okoli sebe in najdi smešno stran v vsem, kar se dogaja. In vedi, da se v vsem najde smešna stran, če le premoreš nekaj smisla za humor.

Videti je, da nobena družba ne odobrava smisla za humor kot kakovost. In prav to je nekaj, kar lahko ozavestimo in tudi spremenimo – najprej v sebi. Inteligentnemu človeku se ne bo treba posebej truditi, da spozna smešno stran vsega in to na vsakem koraku.

Danes so prišli takšni časi, da se bo moral človek ponovno naučiti smejati, Ni čudno, da na to temo nastajajo številne delavnice, kot na primer: Joga smeha. 

Ko ozavestimo pomen smeha v svojem življenju, bo vse steklo lažje.

Ko ozavestimo, da je v resnici resnost greh in da resnost meji že na bolezen, ne bomo več ostajali gluhi za smeh.

Smeh ima v bistvu neverjetno moč sproščanja. Po dobrem, spontanem in pristnem smehu, se vsak počuti lažjega.

Smeh ti bo dal krila, te razbremenil in ohrabril.

Za začetek se smej sebi – nauči se smejati. Življenje ponuja obilje priložnosti za smeh, moraš jih samo občutiti. In ob tem daj tudi drugim priložnost, da se nasmejijo.

Smeh bi moral biti ena najbolj cenjenih človekovih kakovosti, ki jo je treba negovati. Saj smeji se lahko le človek – živali in ostala bitja te sposobnosti nimajo.

Zatorej, če ti je smeh podarjen, zakaj ga ne bi izkoristil? Za zdravje, za dobro razpoloženje, za igrivost … – lastno, kot tudi drugih.

Vedi, da s tem, ko potlačiš smeh, uničuješ naravno danost in ostajaš v množici gluhih za smeh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar