sobota, 7. november 2020

RECENZIJA BUKLA: Tantra - Vrhovno razumevanje (OSHO) - prevod: Simona Babič

Kot prevajalka knjige in poznavalka tantrične prakse se vsekakor ne strinjam z zapisom v recenziji, da je knjiga TANTRA zelo primerna za začetnike. Knjiga je izjemno zahtevno in obsežno branje, ki bo posrkalo vase samo najbolj vztrajne raziskovalce - takšne, ki želijo poglobljeno pristopiti k tej starodavni znanosti in takšne, ki iščejo samo RESNICO.

Tantra NI za vsakega. 
Lahko bi bila za vsakega! Vendar ni. Je pot izjemno redkih. 

Poznavanje njene prave narave je ovito v tančico skrivnosti in prikrito očem vseh, ki bi si v njenem imenu omislili kakršnokoli zlorabo moči - neslutenih moči, ki jih nosijo tantrične prakse.

Simona Babič


https://www.bukla.si/knjigarna/osebna-rast-duhovnost-in-ezoterika/tantra.html


Tantra

Vrhovno razumevanje
Osho
ZaložbaPrimus
ZbirkaPrimula
Leto izdaje2020
ISBN978-961-7090-29-1
Naslov izvirnikaTantra
Leto izdaje izvirnika1975
PrevodSimona Babič

RECENZIJA BUKLA

Kako naj mistik prenese učencem najvišjo izkušnjo, ko pa se v njej povsem izgubi, v njej izgine in postane z njo eno? Spoznanje je tukaj, ni pa več tega, ki je spoznal. Ko ni subjekta, izgine tudi objekt. Izgine nabrežje, ostane le še reka izkušenj. Zato veliki mistiki svojo najvišjo izkušnjo velikokrat učencem prenesejo s plesom ali v pesmi. Mistik in učitelj Tilopa, ki je živel na začetku 11. stoletja v Indiji, je o svoji najvišji izkušnji učencu Naropi spregovoril v pesmi o Mahamudri. V tej knjigi Osho Tilopovo pesem svojim učencem bere verz za verzom, vrstico za vrstico, ob tem pa razkriva tančico za tančico plasti učenja, strnjenega v besedilo verzov. Pojasnjuje jih, širše utemeljuje, daje številne primere, pripoveduje zgodbe o Budi in hkrati opozarja na stranpoti ter napake, ki popotnike na poti tantričnega učenja odvračajo od cilja. Razlage so namenjene učencem na Zahodu, zato marsikdaj zajemajo širše iz vodnjaka novodobnih tantričnih učenj, pa tudi zelo pojasnjevalne so. Pojasnjeni so, na primer, namen ponavljanja manter, cilji joge, namen meditacije, smisel uporabe metafor v svetih besedilih … Celota je prežeta s humorjem in energijo, ki bralca prevzame. Knjiga je zelo primerna za začetnike, ki si želijo globlji uvid v tantrična učenja, vedno znova pa bodo ponjo segali tudi tisti, ki so na svoji poti tantričnih učenj že precej napredovali.

Maja Črepinšek, Bukla 155


ZALOŽNIK O KNJIGI

V tej uspešnici Osho razpravlja o mističnih uvidih iz starodavnih tantričnih del ter številnih pomembnih tantričnih meditacijskih tehnikah, ki so za sodobnega iskalca enako pomembne, kot so bile za iskalce v davnini.
Osho v to kompleksno temo vnaša svojo edinstveno mešanico modrosti, humorja in izzivalnega navdiha.
Mistik lahko prenese izkušnjo le, če si pripravljen, da jo sprejmeš; lahko dovoli, da se to zgodi tudi tebi, če si to dovoliš tudi sam; če si dovzeten in odprt zanjo.




Ni komentarjev:

Objavite komentar