torek, 25. maj 2021

OSHO - TANTRA

 


V TEŽNJI ZA OSVOBODITEV

JE TREBA STREMETI … K MOJSTRU … H GURUJU.

KO TVOJ UM PREJME NJEGOV BLAGOSLOV,

JE OSVOBODITEV V TVOJIH ROKAH.

 

Mojster ti ne more dati osvoboditve, lahko pa te popelje do samega roba. Ne more ti dati osvoboditve; doseči jo moraš sam. Nekaj, kar je dobljeno od drugega, je vzeto od drugega. Samo to, kar je tvoje, je lahko tvoje. Zato ti mojster ne more dati osvobojenosti. Lahko pa ti podari blagoslov, vendar je prav mojstrov blagoslov vitalnega pomena. 

Skozenj lahko pogledaš v svojo lastno prihodnost.

Skozenj se lahko zavedaš svoje lastne usode.

Skozenj postajajo dostopnejši tudi najbolj oddaljeni vrhovi.

Skozenj se začneš vzpenjati kot seme, ki poskuša usmeriti poganjek proti nebu.

Njegov blagoslov lahko zalije tvoje seme.

Na vzhodu je mojstrov blagoslov izjemne pomembnosti. Na zahodu se pomena tega fenomena ne zavedajo. Zahod pozna samo učitelje, ne pa tudi mojstre. Učitelj je ta, ki te uči resnice. Mojster je ta, ki ti daje okus po resnici. Učitelj je lahko nekdo, ki uči brez lastne izkušnje – njega so učili drugi učitelji. Poišči mojstra – učiteljev je veliko, mojstri so redki.

Kako potem najti mojstra? Samo premakni se. Ko slišiš, da je nekdo med razsvetljenimi, pojdi in postani sprejemljiv. Ne bodi velik mislec, postani bolj ljubimec – mojster se najde z občutki. Učitelj se najde skozi razmišljanje: učitelja poslušaš in prejmeš njegovo logično razlago z dokazi. Jej mojstra, pij mojstra. Poslušanje ne bo pomagalo, ker je mojster živi fenomen – prisotnost energije. Šele ko ga ješ in piješ, se zaveš drugačne kakovosti bitja.

Velika dovzetnost in ženska sprejemljivost je potrebna, da bi našel mojstra. Ko si dostopen pred živim mojstrom, bo nenadoma nekaj kliknilo. Ničesar ni, kar naj bi sam počel – preprosto si samo prisoten. Ta pomembni energijski fenomen se bo zgodil tako, da se bo nepričakovano nekaj razjasnilo in ti boš ujet. To je ljubezenski fenomen. Nikomur ne moreš dokazati: »Našel sem mojstra.« Za to ni dokaza. Niti ga ne poskušaj iskati, ker ti vsak lahko dokaže nasprotno. Našel si ga in ti to veš: okusil si in veš. To je vedenje iz srca in občutkov.



- delček prevoda iz knjige: TANTRA (OSHO)

Prevajalka: Simona Babič

https://www.youtube.com/watch?v=-olOAQ8b2JY&t=8s



Ni komentarjev:

Objavite komentar