nedelja, 7. maj 2017

LASTNA VREDNOST


Ste kdaj vprašali sami sebe o lastni vrednosti?

Ali ste med tistimi, ki vam vrednost določajo drugi? In vi se bojite, da imajo prav. Sploh, ko ni govora o vaših »vrlinah«.

Morda jim verjamete, ker jim zaupate, morda zaradi spoštovanja avtoritete ali preprosto, ker nimate dovolj vere vase in v svoje sposobnosti …

Lastna vrednost! Vsi jo imamo. In kdo nam jo na koncu sploh lahko vzame?

Vedno smo mi sami tisti, ki si odmerjamo vrednost. Drugi lahko posežejo v njeno verodostojnost, a vedno boste le vi sami vedeli, koliko in zakaj je vaša vrednost samo vam lastna.

Iskrenost do sebe je prvi pogoj vsakega takega razmisleka in hkrati odgovornost, s katero se izognemo potvarjanju lastne vrednosti. Ob tem je treba izvzeti še občutke samovšečnosti, vzvišenosti in vpletanja misli in dejanj drugih ljudi. To sicer zahteva resno delo na sebi, ni pa nemogoče.

Seveda obstajajo ljudje, ki bodo v vas videli VSE dobro in lepo, vam stali ob strani in spodbujali vaše korake v rasti in razvoju. S takimi se da živeti.

A žal, je tudi mnogo takih, ki bodo okoli vas samo nekaj pričakovali, nestrpno cepetali, bentili in vam očitali vse vrste nesposobnosti ali pa boste, zaradi njihove zagledanosti v samega sebe, zanje nevidni. Se ve, da je s temi težje opraviti.

A koliko je v tem resnice, veste le vi sami. Vi, ki dopuščate, da nekdo pometa z vami. Nad vami izkazuje svojo »moč«, vas morda celo žali, izsiljuje, nadleguje ali nasploh spravlja v neugoden položaj.

Takšen človek ima najverjetneje velike težave sam s seboj, čeprav tega ne bo priznal in še manj opazil. Nič hudega, važno je, da vi veste, kako boste s tem opravili.

Ni pomembno, ali ste veliki ali mali (to mislim univerzalno in v vseh pogledih), ni važno, ali imate veliko ali malo (ponovno mislim v več pogledih), važno je, da vi veste, kaj nosite v sebi. In to je, samo vaša vrednost. Brez primerjave s komerkoli in kjerkoli.

Vi ste vi in vam lastne sposobnosti, občutenja in nadarjenosti, so samo vaše. Nihče drug jih ne poseduje, zato tudi nihče ne more biti vaš ocenjevalec, presojevalec ali nekdo, ki tehta, česa ste vredni ali ne in, če sploh kdaj boste …

Ob tem imam en zelo dober predlog. »Poslušaj samega sebe!« 

To je modrost, ki mi jo je predal človek, ki sem mu v nekem obdobju prisluhnila kot svojemu »guruju«. Posvetil je na pot, ki je sama nisem videla in me usmeril »proti sebi«.

To je bil zelo dober začetek vseh nadaljnjih potez, ki sem jih v življenju naredila v smeri na »vrednejše«.

Kaj vse lahko slišimo, če si prisluhnemo in kaj vse se v resnici skriva globoko v nas, bomo izvedeli, ko bomo dopustili, da to privre na dan. Naša »vrednost« je mnogokrat veliko večja, kot si jo pripišemo sami.

Smo prava zakladnica znanja, moči in velikih sposobnosti, ki jih je treba obuditi ali prebuditi.

Duhovnost, ki se danes osredotoča na posameznika, resda »prodaja« ogromno nekega new age znanja, ki velikokrat »diši« po vsem drugem, samo ne po resnični duhovnosti.

Ne boste pa zgrešili, če boste od vse te sodobne in mešane »solate« in že od vsega začetka, vedno in povsod, najprej prisluhnili svojim občutkom in jih tudi upoštevali.

Ne ignorirali, pač pa dobesedno upoštevali. Se po njih ravnali in si s tem izkazali samospoštovanje.

Če se v nekem trenutku, v nekem prostoru in ob nekom počutimo dobro, je to že smernica za vnaprej.

Prav tako pa je smernica, kako ravnati v prihodnje, ko ob nekom občutimo nelagodje, nerazumevanje ali še kaj hujšega.

Sploh, ko stojimo ob ljudeh, ki so tako polni sami sebe, da niti ne zmorejo opaziti, da se svet vendarle ne vrti samo zaradi njih, temveč tudi zaradi nas.

Vrednost si pripišemo sami, ob prisluhu svojim občutkom in svoji duši.

Ga ni, ki bo naše življenje živel namesto nas, zatorej ga ni, ki bo nalepil »ceno« ali vrednost našemu obstoju.

Z ljubeznijo,

Pisarka Simona & Simon


Ni komentarjev:

Objavite komentar